Serviciul Dezvoltarea Colecțiilor și Referințe Bibliografice urmăreşte dezvoltarea selectivă a colecţiilor Bibliotecii Centrale Universitare „Carol Iˮ București, asigurând acoperirea informaţională echilibrată a principalelor domenii ale cunoașterii, cu documente de toate tipurile, românești și străine.
Scopul serviciului Dezvoltarea Colecțiilor și Referințe Bibliografice este de a achiziţiona toate tipurile de documente, indiferent de suport, reprezentând resurse informaţionale necesare susţinerii planurilor de învăţământ şi de cercetare.
Dezvoltarea colecţiilor de documente se desfăşoară pe baza Strategiei de dezvoltare a colecţiilor (2023-2027), care se actualizează periodic la 5 ani, şi a planurilor anuale de dezvoltare a colecţiilor.
Achiziția, atât cea curentă, cât și cea retrospectivă, se realizează centralizat pentru Unitatea Centrală şi Bibliotecile Filiale, în urma activităților de informare și selecție, achiziția propriu-zisă a documentelor efectuându-se prin cumpărare, donație, schimb interbibliotecar și transfer.
Activităţile principale ale serviciului sunt: informarea permanentă asupra cerinţelor de lectură a diverselor categorii de utilizatori, asigurarea achiziţiei centralizate de documente tipărite și electronice pentru Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, prelucrarea publicaţiilor și furnizarea de referințe bibliografice la cerere.
Bazele de date științifice sunt achiziționate prin intermediul Consorțiului Anelis Plus, prin cofinanțare din fonduri europene. Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” este unul dintre fondatorii acestei asociații, asigurând astfel accesul la resursele electronice de informare și documentare, utile categoriilor specifice de utilizatori.
Serviciul Dezvoltarea Colecțiilor și Referințe Bibliografice are, totodată, misiunea de a oferi răspunsuri personalizate, pe baza colecțiilor de documente și a resurselor interne şi/sau externe Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, la cererile de informare ale utilizatorilor, indiferent de locul în care se află aceștia.
Referințele pot fi: prin e-mail (refer@bcub.ro), bibliografii tematice la cerere, cercetări bibliografice complexe, furnizări de documente la distanţă.
Serviciul Dezvoltarea Colecțiilor și Referințe Bibliografice organizează periodic sesiuni de instruire în accesarea și utilizarea eficientă a bazelor de date științifice, disponibile prin intermediul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”. Acestea se desfășoară online, pe platforma ZOOM, conform unui program prestabilit. Cursurile sunt gratuite și sunt destinate categoriilor specifice de utilizatori (cadre didactice, cercetători, doctoranzi, studenți), însă participarea este deschisă tuturor celor interesați.