Luni, 16 mai 2022, Mireille Rădoi, Directorul General al Bibliotecii Centrale Universitare Carol I a participat la manifestarea dedicată aniversării celor 100 de ani de la încoronarea lui Ferdinand I și a Mariei ca Regi ai României Întregite, organizată de către Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu, Facultatea de Istorie din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași și Arhivele Naționale ale României – Filiala Iași.
În deschiderea evenimentului, intitulat Familia Regală la Iași. Suveniruri din cea de-a doua capitală, care s-a desfășurat în Aula Palatului Fundației Universitare Regele Ferdinand I, au luat cuvântul Mireille Rădoi, Directorul General al Bibliotecii Centrale Universitare Carol I și Andrei Apreotesei, Managerul Ateneului Național din Iași.
Încoronarea de la Alba Iulia din 15 octombrie 1922 a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria ca suverani ai tuturor românilor a fost un act istoric prin care se evidenția unirea tuturor românilor în cadrul unuia și aceluiași stat. Prin acest act se realiza un arc peste timp, de la Mihai Viteazul – primul unificator al Țărilor Române – la Ferdinand I, de la opera efemeră săvârșită în 1600, la cea durabilă din 1918. De o importanță deosebită pentru organizarea și dezvoltarea României după Marea Unire din 1918, a fost și adoptarea Constituției din 1923. Prin aceasta se consfințea existența statului național unitar român, precum și începuturile unor drepturi și libertăți – a menționat, în cadrul prezentării sale, Mireille Rădoi, Directorul General al Bibliotecii Centrale Universitare Carol I.
Programul manifestărilor a cuprins vernisajul unei expoziții foto-documentare consacrate relației dintre familia suverană și orașul Iași, curatoriată de Carmen Voroneanu și Simona Sînzianu, precum și o conferință de înalt nivel științific, susținută prin participarea unor reputați specialiști ieșeni: dr. Narcis Dorin Ion, manager al Muzeului Naţional Peleş, prof. univ. dr. Mircea Ciubotaru, dr. Liviu Brătescu, cercetător ştiinţific al Institutului de Istorie A.D. Xenopol, dr. Florin Cîntic, director al Arhivelor Naţionale ale României - Filiala Iaşi și conf. univ. dr. Ionuţ Nistor de la Facultatea de Istorie a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. În discursuri au fost abordate teme precum contextul intern și internațional al momentului încoronării la Alba Iulia, implicațiile pe care acest important eveniment istoric le-a avut asupra societății românești și rolul monarhiei în formarea și consolidarea statului român. Suita de comunicări a fost precedată de un moment muzical în interpretarea Clasei de Canto și Muzică de Cameră din Iași a Prof. dr. Daniela Cuza.