NOAPTEA MUZEELOR LA BCU „CAROL I”

 

Sâmbătă, pe 18 mai 2024, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” și-a respectat promisiunea și s-a constituit cu adevărat, în cadrul Nopții Europene a Muzeelor, într-o destinație de excepție, pentru cei peste 1 500 de vizitatori, călăuziți de 15 echipe de ghizi, care au dorit să călătorească în trecut și, în același timp, să fie conectați la pulsul creator al zilelor noastre. Instituția s-a dovedit încă o dată un adevărat popas primitor, intim și încărcat de energie, pentru cei care au pășit în universul cărților. Remarcabil a fost faptul că o treime dintre vizitatori au venit din țări precum Marea Britanie, Italia, Grecia, Armenia, China, Germania, Spania, Israel, Ucraina, Pakistan, Emiratele Arabe, Rusia și altele.

Programul a debutat cu o incursiune în lumea poeziei, sub genericul Maratonul de Poezie și Jazz ediția a XVI-a, reunind recitaluri susținute de 23 de poete contemporane, de vârste și profiluri diferite, de la Nora Iuga, în vârstă de 93 de ani, până la Cătălina Bălan, care a împlinit 29 de ani. Poezia a fost generos acompaniată de acordurile muzicale dăruite de câteva dintre cele mai importante și mai autentice nume actuale ale blues-ului și jazz-ului românesc.

Vizitatorii au putut străbate pe parcursul celor opt ore dedicate evenimentului spațiile încărcate de istoria ultimilor 133 de ani – Aula, Sala Profesorilor, Galeria Directorilor, Salonul Carol sau Capsula Timpului –, aflând informații inedite și, nu de puține ori, emoționante.

Tururile devenite deja tradiționale au fost completate de două expoziții impresionante. Una dintre ele, omagială, dedicată lui Constantin Rădulescu-Motru, primul bibliotecar al Fundației Universitare „Carol I” (1895-1899), a îmbrăcat forma unui concept miscelaneu, reunind documente olografe din arhiva istorică a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, precum și documente bibliofile din colecția unității centrale și a Filialei Filosofie, fiind un bun prilej de rememorare a unei frânturi din prolifica activitate a acestui reper cultural românesc.

Cealaltă expoziție, intitulată Icoane scoase la lumină. Portrete regăsite, a inclus 24 de planșe ce prezintă cazuri, suprafețe de pictură murală din șase biserici la a căror restaurare a lucrat artistul Valentin Tanasă.

Printre impresiile celor care au vizitat BCU „Carol I” în această noapte, am selectat doar câteva:

„A meritat să stau două ore la coadă și să mă bucur de această Bibliotecă. Respect pentru ctitor și pentru cei ce slujesc în această instituție.”

„Am poposit într-o oază de cultură și istorie românească. Suntem mândri că existați.”

„Mulțumim mult pentru o seară unică și un tur extrem de plăcut și informativ! A fost FABULOS!”

„O experiență superbă, cu un tur exemplar, care mă va face să trec mai des pe la această bibliotecă.”

            Biblioteca Central Universitară „Carol I” este prima instituție non-muzeală care a ales să facă parte din această manifestare europeană, aflându-se deja la cea de-a 12-a prezență a instituției.

Într-o lume în care AI cucerește tot mai multe zone ale vieții noastre economice, dar și culturale, întâlniri precum cele din Noaptea Muzeelor devin cu adevărat prețioase. Ne bucurăm că Biblioteca noastră, instituție care poartă torța cunoașterii de peste 130 de ani, se reconfirmă drept punct de atracție pentru toate generațiile, din geografii culturale diferite”, a afirmat Mireille Rădoi, director general al BCU „Carol I”.

Aveți nevoie de mai multe informații?