UrMuzică și Literatură
10/11/2023 @ 1:00 pm - 3:00 pm
UrMuzică și Literatură
Muzeul Național al Literaturii Române, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” și revista Curtea de la Argeș, în colaborare cu Facultatea de Muzică de la Universitatea „Transilvania” din Brașov organizează vineri, 10 noiembrie 2023, ora 13.00, în Aula BCUB, Calea Victoriei nr. 88, „UrMuzică și Literatură”, un eveniment dedicat lui Urmuz.
2023 este Anul Urmuz. Se aniversează 140 de ani de la naştere (17 martie 1883, Curtea de Argeş, cu numele Dimitrie Ionescu-Buzău) şi se comemorează 100 de ani de la… plecarea spre „infinitul mic” (23 noiembrie 1923, Bucureşti; îşi luase între timp numele Demetru Dem. Demetrescu-Buzău), prilej cu care au fost organizate mai multe evenimente la Curtea de Argeş și la Bucureşti, precum şi în alte localităţi.
La întâlnirea de pe 10 noiembrie, vor participa acad. Gheorghe Păun și Paul Cernat, critic literar, iar publicul se va bucura de trei compoziţii recente, inspirate de scrierile lui Urmuz. Vor fi prezentate noi apariţii editoriale urmuziene și se va face o scurtă trecere în revistă a anului de celebrare 2023.
„Suprarealismul român este, prin Urmuz, anterior celui francez şi independent”, spune G. Călinescu în Istoria sa. Multe alte mişcări de avangardă şi l-au revendicat ca predecesor şi probabil că nu există antologie a avangardei literare româneşti care să nu conţină, adesea în totalitate, scrierile lui Urmuz şi să nu-l menţioneze superlativ în prefaţă. A scris vreo 40 de pagini (cunoscute), iar despre el s-au scris (punând laolaltă şi articolele) tot atâtea volume. Şi încă se scriu. Şi încă este imitat (cel mai adesea, fără succes). El se considera însă mai mult muzician, afirmă cei care l-au cunoscut. A compus mult („o jumătate de metru cub de partituri” – Saşa Pană depune mărturie), dar partiturile s-au pierdut, notează acad. Gheorghe Păun.
Invitați în cadrul evenimentului sunt compozitorii Laura Manolache, Violeta Dinescu, Laurențiu Beldean, ansamblul de muzică contemporană de Avangardă KlanFar-Kommentar, unicul din Brașov, care a luat ființă toamna trecută cu prilejul Festivalului și Conferinței Internaționale „Xenakis 2023”, și Ion Bogdan Ștefănescu, solist al Filarmonicii „George Enescu”, profesor universitar și îndrumător de doctorat în cadrul Universității Naționale de Muzică București.
În program:
URMUZ: Fragment din Sonata Nr. 2 pentru pian
Plecarea – compozitor Laura Manolache
Pian: Anca Preda; recitator: Mihaela Buhaiciuc
Cronicari. Vuza Canon – compozitor Violeta Dinescu
S1: Mihaela Buhaiciuc, MZ1: Corina Purcărea, MZ2: Valentina Popa, ALT 1: Alexandra Belibou; ALT 2: Cătălina Catrina; BAR.: Ciprian Țuțu, claviaturi: Anca Preda și Cristina Buga, percuție: Maria Rădulescu.
Stupore II – compozitor Laurențiu Beldean
S1: Mihaela Buhaiciuc, MZ1: Corina Purcărea, MZ2: Valentina Popa, ALT 1: Alexandra Belibou; ALT 2: Florentina Matei; BAR.: Ciprian Țuțu, claviaturi: Anca Preda și Cristina Buga, percuție: Maria Rădulescu.
Intrarea este liberă.