Loading Events

Conferință AGERPRES cu ocazia aniversării a 135 de ani

AGERPRES 135: ERA AI, INOVAŢII ŞI PROVOCĂRI DIGITALE ÎN JURNALISMUL CONTEMPORAN

 

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES organizează, în data de 27 martie 2024, cu ocazia aniversării a 135 de ani de la înfiinţarea primei agenţii de presă române, conferinţa “AGERPRES 135: Era AI, inovații și provocări digitale în jurnalismul contemporan", în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” din București.

Conferința va fi completată de o expoziţie fotografică cu imagini de la cele mai importante evenimente de unde AGERPRES a transmis, fotografii de arhivă, cu o reală valoare istorică. Cu sprijinul Romfilatelia, va fi prezentat și un produs filatelic dedicat aniversării AGERPRES.

Conferința va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” din București, începând cu ora 10:00, iar vernisajul şi prezentarea produsului filatelic, în foaierul aulei, la ora 11.30.

Din 1889, Agenţia Naţională de Presă scrie istorie în fiecare zi. Zeci de corespondenţi au transmis de-a lungul anilor de la evenimente din ţară, dar şi de peste hotare, agenţia adunând milioane de relatări din toate domeniile şi colectând mărturii prin peste 4,5 milioane de fotografii care prezintă lumea şi viaţa aşa cum sunt.

Totodată, suntem, de atunci, principala sursă de informare pentru cetăţenii şi instituţiile din țară, dar şi cea mai importantă sursă de ştiri despre România, în exterior.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES continuă să actualizeze lumea şi să ofere informaţii echilibrate, cu caracter imparţial.

Avem o istorie care ne onorează și privim la viitor cu încredere, devotament și motivație pentru evoluție.

AGENDĂ

AGERPRES 135: ERA AI, INOVAŢII ŞI PROVOCĂRI DIGITALE ÎN JURNALISMUL CONTEMPORAN

Conferință – 27 martie 2024

Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", Calea Victoriei 88

 

   

    9:30 - 10:00     Primirea invitaţiilor

Semnarea de către oficialii prezenţi a panoului filatelic dedicat aniversării AGERPRES, realizat de către Romfilatelia

10:00 - 11:30    Deschiderea conferinţei: Director General Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, Claudia NICOLAE

                            Vor lua cuvântul:

·         Director General Biblioteca Centrală Universitară "Carol I", Conf. univ. dr. Mireille RĂDOI, coorganizator;

·         Alteța Sa Regală Principele Radu al României;

·         Ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, Excelenţa Sa Doamna Kathleen KAVALEC;

·         Ambasador al Republicii Italiene în România, Excelenţa Sa Domnul Alfredo Maria DURANTE MANGONI;

·         Ambasador al Israelului în România, Excelenţa Sa Domnul Reuven AZAR;

  • Costel Burlacu - Vicar eparhial, Arhiepiscopia Bucureştilor;

·         Director General Romfilatelia, Cristina POPESCU;

·         Preşedinte Alianța Europeană a Agențiilor de Presă (EANA), Fabrice FRIES, CEO al AFP – mesaj video;

·         Secretar General Alianța Europeană a Agențiilor de Presă (EANA), Alexandru Ion GIBOI;

·         Președinte-Director General SRTv, Dan TURTURICĂ;

·         Preşedinte-Director General SRR, Răzvan-Ioan DINCĂ;

·         Vicepreşedinte Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, Prof. univ. dr. Doina BANCIU;

·         Decan al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Conf. univ. dr. Romina SURUGIU;

·         Decan al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice din SNSPA, Prof. univ. dr. Alina BÂRGĂOANU;

·         Director Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică, Dan CÎMPEAN.

11:30 - 12:00      Vernisajul Expoziţiei fotografice cu imagini de la cele mai importante evenimente AGERPRES

AGERPRES 135 la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”

Miercuri, 27 martie, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” organizat alături de AGERPRES conferința „Era inteligenței artificiale, inovații și provocări digitale în jurnalismul european” organizată cu ocazia aniversării a 135 de ani de la înființarea agenției AGERPRES.

Cu acest prilej, Romfilatelia a dedicat agenției de presă un panou filatelic care a fost semnat de către oficialii prezenți în holul aulei bibliotecii unde a avut loc și vernisajul expoziției fotografice cu imagini de la cele mai importante evenimente AGERPRES.

Alături de participarea Alteței Sale, principele Radu al României menționăm contribuții însemnate în cadrul evenimentului ale unor personalități precum: Excelența Sa, doamna Kathleen Kavalec, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Excelența Sa, domnul Alfredo Maria Durante Mangoni, ambasadorul Republicii Italiene în România, Excelența Sa, Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România, Cristina Popescu, directorul general Romfilatelia, Claudia Nicolae, director general AGERPRES, care a și moderat evenimentul.

În deschiderea conferinței, Mireille Rădoi, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” a prezentat punctele definitorii ale parteneriatului dintre AGERPRES și BCU „Carol I”, subliniind misiunea culturală a celor două instituții în contextul actual al erei inteligenței artificiale:

„Am bucuria de a vă întâmpina astăzi în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, cu ocazia aniversării a 135 de ani de la înființarea prestigioasei Agenții Naționale de Presă AGERPRES. Cu acest prilej festiv, recunoaștem nu doar istoria bogată a unei instituții remarcabile, ci și contribuția importantă pe care o are în promovarea culturii și a cunoașterii în România și în lume.

Într-un moment atât de special, când sărbătorim activitatea prolifică a unei instituții fundamentale pentru peisajul media românesc, ne reamintim și de legătura pe care aceasta o împărtășește cu Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”.

Pentru a înțelege mai bine această legătură, trebuie să ne întoarcem în timp, în perioada de naștere a acestor două entități fundamentale pentru cultura și educația românească. Regele Carol I, fondatorul bibliotecii noastre, a fost un vizionar care a înțeles importanța educației și a cunoașterii pentru dezvoltarea unei societăți moderne. Înființarea Fundației Universitare „Carol I” în 1895 a fost un act de generozitate și înțelepciune, care a creat un cadru propice pentru dezvoltarea intelectuală a tinerilor universitari din întreaga țară.

În aceeași perioadă, Petre P. Carp, una dintre personalitățile marcante ale vremii, contribuia la modernizarea societății românești, promovând educația și cultura ca piloni ai progresului național. În acest spirit a pus și bazele agenției AGERPRES prin înființarea Agenţiei Telegrafice a României sau Agenţia Română ("Agence Telegraphique de Roumanie" - "Roumagence"). Astfel, legătura dintre regele Carol I și Petre P. Carp se reflectă în angajamentul comun al acestei generații de lideri față de dezvoltarea României.

Împărtășind o misiune comună, atât AGERPRES, ca agenție națională de presă, cât și BCU, ca bibliotecă centrală universitară, au avut un parcurs îndelungat și plin de realizări de-a lungul anilor, ambele fiind martore la transformări și adesea la sacrificii impuse asupra lor de istoria tumultoasă a poporului nostru, pentru a-și continua existența și menirea: modernizarea României și plasarea ei în rândul țărilor performante.

Rolul esențial pe care îl au atât AGERPRES, prin furnizarea de știri și informații de calitate, cât și BCU, prin oferirea accesului liber la cunoaștere și documentare, este incontestabil, ambele fiind coloane importante ale elitelor românești. Atât AGERPRES, prin colecția sa de știri și informații, cât și BCU, prin colecțiile sale de referință, contribuie la conservarea și promovarea patrimoniului național. Ambele instituții au demonstrat că sunt capabile să se adapteze la schimbările tehnologice și să-și modernizeze serviciile și infrastructura, pentru a răspunde cerințelor utilizatorilor din era digitală.

Astăzi, vedem cum cele două instituții colaborează pentru a promova o societate mai informată, mai cultă și mai conectată. AGERPRES și Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” mențin o colaborare puternică prin derularea unor proiecte de promovare a valorilor democratice și a libertății de exprimare, consolidând o punte esențială între jurnalismul contemporan și cercetarea academică. AGERPRES este un partener strategic al bibliotecii noastre, furnizând informații de actualitate, analize și perspective relevante. Parteneriatul nostru ne-a permis să încurajăm dezvoltarea unui mediu unde jurnalismul și cercetarea se completează reciproc pentru a oferi o viziune comprehensivă asupra lumii mereu schimbătoare în care trăim.

Moștenirea regală lăsată de Carol I Bibliotecii Centrale Universitare este un angajament către excelență și acesta este un obiectiv pe care îl avem în comun cu partenerii noștri strategici.

Tema aleasă pentru această conferință aniversară, „Era Inteligenței Artificiale, Inovații și provocări digitale în jurnalismul contemporan”, propune explorarea noilor frontiere ale jurnalismului din universul media actual. Într-un moment în care fluxul de informație este din ce în ce mai rapid și mai complex, ne angajăm să oferim acces la cunoaștere și să cultivăm gândirea critică în rândul publicului larg, copleșit de modul în care informația este creată, distribuită și consumată prin intermediul noilor tehnologii. Trăim într-o eră în care presa independentă riscă să fie infectată de înșelătorii deepfake, iar alte soluții în afară de legitimitatea instituțiilor de presă cu vechime nu există. Curățenia informațională poate fi asigurată doar prin girul unor asemenea entități prestigioase.

În încheiere, în numele Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, doresc să vă urez succes în continuarea misiunii voastre nobile: să inspirați și să informați, să rămâneți un reper al integrității și profesionalismului.”, a declarat Mireille Rădoi, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.

Imagini