Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a donat 180 de volume

Școlii Gimnaziale „Elina Basarab” din Herăști-Giurgiu

Miercuri, 9 octombrie 2024, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a donat 180 de volume Școlii Gimnaziale „Elina Basarab” din Herăști. Donația, care cuprinde titluri de literatură română și universală, dicționare, culegeri, antologii și manuale, vine în ajutorul dezvoltării fondului de carte al instituției de învățământ și al educației elevilor din această comunitate.

La eveniment a participat conf. univ. dr. Mireille Rădoi, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, alături de care au fost prezenți Ioan Matei, directorul Direcției de Cultură Scrisă și Patrimoniu de la Ministerul Culturii, Elisabeta Mihalcea, vicepreședinte al Consiliului Județean Giurgiu, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, și acad. Mircia Dumitrescu.

Gazdele care au primit delegația la Herăști au fost Ion Manolache, primarul comunei, Florentina Milan, directoarea școlii, preotul Mihai Podaru, parohul bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, și Constantina Muntean. Aceștia au discutat despre impactul donației de carte asupra comunității locale și despre importanța sprijinirii educației prin astfel de inițiative.

Delegația a vizitat și două monumente de interes național din comuna Herăști. Primul obiectiv a fost Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Ctitoria, datând din secolul al XVII-lea, aparține familiei Udriște Năsturel și impresionează prin arhitectura sa de inspirație brâncovenească. Ulterior, au vizitat Casa de Piatră „Udriște Năsturel”, o construcție rară pentru arhitectura civilă din secolul al XVII-lea, renumită pentru structura sa unică din piatră dar și pentru valoarea istorică. Construită de boierul Udriște Năsturel, umanist și mare dregător, casa este unul dintre puținele exemple de locuințe aristocratice medievale românești care au supraviețuit trecerii timpului. Vizitarea acestor obiective a avut loc la inițiativa gazdelor, care și-au propus să pună în valoare comorile istorice ale comunei și să promoveze contribuția sa însemnată la moștenirea culturală a țării.

„Volumele donate vor contribui la formarea intelectuală a elevilor și vor îmbogăți experiența lor de învățare. Este important să promovăm descoperirea cunoașterii în aceste comunități și să cultivăm gustul pentru lectură de la vârste cât mai fragede. Astfel, ne dorim să inspirăm și alte instituții care să se implice activ în dezvoltarea educațională și culturală a tinerelor generații”, a declarat Mireille Rădoi, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.

Aveți nevoie de mai multe informații?