BCU „Carol I” la Conferința Națională a Asociației Bibliotecarilor din România:

Bibliotecile în Era Digitală

Mireille Rădoi, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, a participat miercuri, 4 septembrie 2024, la cea de-a XXXIV-a ediție a Conferinței Naționale a Asociației Bibliotecarilor din România, desfășurată la Sibiu, având ca temă „Biblioteca – de la Tradițional la Inteligența Artificială”.

Evenimentul a reunit specialiști din țară și din străinătate, precum Loida Garcia-Febo, membru al consiliului de conducere IFLA, Jan David Hanrath, consultant internațional în proiectarea bibliotecilor, Claudia Nicolae, director general al AGERPRES, Marco Gerritsen, specialist internațional în automatizare, Dragoș Neagu, președinte ANBPR și mulți alții. Punctul central de interes a fost identificarea mijloacelor optime de implementare a inteligenței artificiale în infrastructura digitală a bibliotecilor, pentru a crește accesul la cunoaștere.

Mireille Rădoi a subliniat faptul că în actuala conducere ABR se regăsesc patru angajați ai Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”: Carmen Pesantez, președinte, Ecaterina Radu, vicepreședinte, Petruța Voicu, președinte Secțiunea Achiziție și dezvoltarea colecțiilor și Violeta Moraru, trezorier.

În cadrul prezentării sale, Mireille Rădoi a susținut că utilizarea inteligenței artificiale, asemenea rețelelor de socializare, reprezintă o sabie cu două tăișuri: într-un univers informațional care a cunoscut o expansiune nemărginită, capacitatea utilizatorilor de a distinge între ficțiune și realitate este pusă la încercare. Totodată, a pledat pentru importanța dialogului, cultivarea spiritului critic și încurajarea dezbaterilor științifice, demonstrând că acestea sunt mijloace veridice de diseminare a informațiilor și că bibliotecile creează acest mediu academic vital pentru generarea și păstrarea cunoașterii. Mireile Rădoi a tras un semnal de alarmă privind provocările profesiei de bibliotecar în România, îndemnând în același timp la diversificarea specializărilor și a competențelor într-o bibliotecă, pentru adaptarea la exigențele impuse de avansul tehnologic.

„La noi, la BCU, se citește. Suntem mereu preocupați să asigurăm cititorilor noștri un mediu complex, atât fizic, cât și digital, adecvat inspirației și cultivării cunoașterii. Când discutăm despre transformarea digitală, organizarea logistică trebuie să fie impecabilă: de la instrumentele IT aflate la înălțimea misiunii asumate, resursele umane competente până la colaborarea eficientă dintre cercetători, bibliografi, specialiști în IT și, nu în ultimul rând, cititori. Mai mult decât atât, prioritatea noastră este să permitem vizitatorilor noștri acces la mijloace variate de acces la cunoaștere: lecturi, conferințe, lansări de carte, proiecții de film, ateliere pentru copii, expoziții, concerte muzicale și multe alte manifestări cultural-artistice. Nu ratez ocazia, cu acest prilej, de a vă invita la BCU, la festivalul Strada de C’Arte, ajuns deja la cea de-a XIII-a ediție. Acesta va avea loc între 26 și 29 septembrie și va oferi participanților un mix remarcabil de știință și artă, precum și oportunitatea de a contribui la creșterea comunității central universitare a iubitorilor de cunoaștere,” a declarat Mireille Rădoi, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.

Aveți nevoie de mai multe informații?