Centenar Monica Lovinescu: lectura, ca formă de rezistență
Directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Mireille Rădoi a conferențiat sâmbătă, 18 noiembrie 2023, în deschiderea simpozionului „Monica Lovinescu – 100 de ani de la naștere”, desfășurat la Muzeul Național al Cărții și Exilului Românesc din Craiova.
Din biblioteca Lovinescu – Ierunca spre Biblioteca Centrală Universitară Carol I: o călătorie prin universul de carte este titlul prin care aceasta a invitat publicul la o incursiune în timp, creionând, mai întâi, portretul omagiatei personalități, respectiv al cărților care i-au insuflat „vocea revoltei”, și urmărind, apoi, traseul dificil în urma căruia cele 1.500 de volume aparținând cuplului auto-exilat au ajuns pe rafturile bibliotecii din București. Această donație amplă constituie, însă, doar o fracțiune din imensa bibliotecă Lovinescu – Ierunca, unde se aflau peste 16.000 de cărți, periodice și viniluri. De asemenea, am aflat că biblioteca a fost lăsată prin testament statului român și readusă în țară prin intermediul celor doi executori testamentari, Gabriel Liiceanu și Mihnea Berindei – în prezent, aceasta integrându-se în circuitul cultural-educațional al instituțiilor de profil.
„Am avut, prin această donație importantă, nu doar onoarea de a duce mai departe amintirea familiei Lovinescu – Ierunca, ci și privilegiul de a răsfoi, de a retrăi, prin dedicațiile sau prin sublinierile din paginile lor, momente de autentică emoție din viața acestora. Iar BCU „Carol I” și-a îndeplinit, cu multă dăruire și responsabilitate, misiunea de a conserva informaţiile valoroase, de a oferi singura cale prin care o putem descoperi pe Monica Lovinescu, așa cum ea însăși s-a descoperit pe sine: transformând lectura într-o formă de rezistență. Deoarece cartea i-a fost nu doar sfetnic de încredere și ajutor indispensabil, ci și camarad de arme.” – este una dintre declarațiile făcute de către directorul BCU „Carol I”.
În continuarea prelegerii susținute de conf. univ. dr. Mireille Rădoi, a luat cuvântul Radu Carp, directorul Departamentului de Științe, Politici Publice, Relații Internaționale și Studii de Securitate din cadrul Facultății de Științe Politice (Universitatea din București), sesiunea fiind moderată de către Lucian Dindirică, directorul general al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” din Dolj.
Prof. univ. dr. Radu Carp a subliniat rolul Monicăi Lovinescu în combaterea totalitarismelor de stânga sau de dreapta, precum și dedicarea acesteia în coagularea elitei intelectuale românești la Paris, de unde înregistra emisiunile sale, urmărite cu mare bătaie de inimă la Radio Europa Liberă.
Muzeul Național al Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat în septembrie 2023, într-una dintre casele istorice ale capitalei Olteniei și cuprinde 38 de colecții, din care fac parte inclusiv fonduri de documente și colecții personale ale scriitorilor Mircea Eliade, Emil Cioran, Leonid Mămăligă, Vintilă Horia, ale soților Ileana și Romulus Vulpescu, precum şi ale altor importanţi oameni de cultură.