Loading Events

„Cu cât scriu mai mult în franceză, cu atât mă fascinează mai mult limba română. De câte ori reîncep să scriu în limba română, redescopăr muzicalitatea limbii materne.”

(Matei Vișniec)

Ziua limbii române este, în acest an, sărbătorită de Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Muzeul Național al Literaturii Române din București și Biblioteca Metropolitană București prin patru evenimente, care au scopul de a oferi publicului informații legate de DOOM 3, mărturisiri ale scriitorilor stabiliți în străinătate, lecturi publice și un concert de muzică tradițională reinterpretată.

Ziua limbii române se sărbătorește în România la data de 31 august ca urmare a unei inițiative legislative din 2011, votată de Parlamentul României prin Legea nr. 53/2013. Ziua Limbii Române a fost stabilită, în mod simbolic, la aceeași dată cu sărbătoarea similară instituită în anul 1990 în Republica Moldova, sub numele „Limba Noastră“, pentru a transmite mesajul că limba română este limba vorbită nu numai între granițele țării, ci și dincolo de fruntarii.

Aflată într-o continuă schimbare și acumulând noi forme și expresii, limba română este parte a identității noastre oriunde am călători în această lume.

Vă invităm joi, 31 august 2023, începând cu ora 17.00, la sediul MNLR din strada Nicolae Crețulescu nr. 8, la dezbaterea „Cuvinte, cuvinte, cuvinte”, care își propune să aducă în atenția publicului câteva dintre expresiile și cuvintele noi care au fost adăugate în Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii române – DOOM 3, care este, începând cu anul acesta, integral online (https://doom.lingv.ro/). Fie că vorbim despre cuvinte precum „analgosedare”, „perfecționism” sau expresii „feri, Doamne”, veți afla motivul introducerii lor în dicționar și modificările altor cuvinte. Participă: Rodica Zafiu, Gheorghe Chivu, Cristian Moroianu

Continuăm, la același sediu, de la ora 18.30, cu dezbaterea „Scriitori români în străinătate”, care își propune să lege Bucureștiul de câteva orașe ale lumii în care s-au stabilit scriitorii români.

Fie că vorbim despre țări precum Canada, Franța, Spania sau SUA, scriitorii români care locuiesc în străinătate au o experiență aparte în ceea ce privește scrisul și a doua patrie sau patria adoptivă. Vom discuta împreună cu scriitorul Călin-Andrei Mihăilescu despre experiența personală a fiecăruia dintre invitați, despre traduceri și experiența multilingvistică și multiculturală.

Participă: Ioan Cristescu, Dinu Flămând, Mircia Dumitrescu și, prin Zoom, Andrei Codrescu, Saviana Stănescu, Ioana Ieronim, Corina Oproae, Felicia Mihali, Matei Vișniec, cu un mesaj transmis de scriitorul Dumitru Radu Popa.

Moderator: Călin-Andrei Mihăilescu (Zoom)

La finalul dezbaterii, de la ora 20.00, va avea loc un concert susținut de trupa GRAIU.

***

Cei care au drum pe la Grădina Botanică din București sau vor să asculte poezie sunt invitați la o întâlnire cu Ioana Crăciunescu, Gabriela Toma și Dan Mircea Cipariu. Evenimentul va avea loc la ora 18.00 și este realizat în parteneriat cu Biblioteca Metropolitană București.

Vă așteptăm cu drag!

           OMAGIU ADUS LIMBII ROMÂNE

 

            Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Muzeul Național al Literaturii Române și Biblioteca Metropolitană București au sărbătorit și în acest an Ziua limbii române, oferind celor prezenți la întâlnirile organizate la sediul MNLR – Crețulescu și în Grădina Botanică din București,  atât informații privind evoluția limbii române, felul în care aceasta însoțește scriitorii români din toate colțurile lumii în cadrul dezbaterilor Cuvinte, cuvinte, cuvinte și Scriitori români în străinătate, precum și lecturi publice, alături de un concert de muzică tradițională românească susținut de trupa Graiu.

            Evenimentele, variate și originale, s-au bucurat de un public numeros, de toate vârstele, care a interacționat permanent cu invitații din țară și străinătate, creând împreună o atmosferă însuflețită.

Limba română, aflată într-o continuă schimbare și acumulând noi forme și expresii, este parte a identității noastre, oriunde am călători în această lume. Iar confluența existentă pe 31 august 2023, de Ziua limbii române a demonstrat încă o dată acest lucru.

            Printre invitați s-au numărat: Rodica Zafiu, Ioan Cristescu, Mircia Dumitrescu, Dinu Flămând, precum și poeții prezenți în Grădina Botanică, Ioana Crăciunescu, Gabriela Toma și Dan Mircea Cipariu, care au creat un emoționant „picnic literar”, după cum a fost numit chiar de aceștia.

            Doamna Mireille Rădoi, în calitatea sa de coorganizator al acestui eveniment, a subliniat încă o dată importanța cunoașterii corecte a limbii materne și a reflectării artistice a minunatelor cuvinte din limba română.