Contact

  • Alice Oprea – Sef Serviciu

  • 021.313.16.05/ 021.313.16.06/ int. 244

  • Str. Boteanu, nr. 1 | Sector 1, București

Serviciul Catalogare. Indexare are ca principal obiectiv alcătuirea unei baze de date bibliografice unitare, în vederea înlesnirii accesului liber şi a schimbului internaţional de informaţie şi cunoaştere, prin catalogarea, clasificarea şi indexarea în sistem informatizat a tuturor tipurilor de resurse intrate în Unitatea Centrală şi în bibliotecile filiale, conform normelor şi standardelor internaţionale. Serviciul se ocupă, concomitent, și de îmbogăţirea, întreţinerea și actualizarea fişierelor de autoritate pentru descriptori, nume de persoane, nume de colectivităţi, familii, titluri ca subiect şi titluri uniforme, edituri, instituţii, serii .

Prelucrarea presupune efectuarea de înregistrări şi gestiunea simultană a două baze de date: baza bibliografică şi baza autorităţilor. Scopul gestiunii şi extinderii acestor baze de date este acela de a furniza informaţii necesare accesării, livrării, validării şi utilizării colecțiilor bibliotecii.

Activităţile specifice catalogării, clasificării şi indexării sunt: efectuarea catalogării resursei (stabilirea vedetei / vedetelor, a titlului propriu-zis şi a titlului alternativ, a titlului paralel, a titlului uniform, a titlului original, a variantei la titlu, a ediţiei, a datelor de publicare, a descrierii fizice, a notelor, a colecţiei) ; efectuarea analizei de subiect pentru indexarea tuturor tipurilor de documente ; atribuirea indicilor CZU din ediţia medie în limba română a CZU ; atribuirea descriptorilor din vocabularul deja existent în baza de date.

In ceea ce priveşte fişierele de autoritate, obiectivele urmărite sunt: crearea unor descriptori noi ; păstrarea permanentă a controlului vocabularului de descriptori prin instrumente şi tehnici specifice vocabularelor controlate (dezambiguizare, relaţii semantice, trimiteri) ; verificarea şi actualizarea indicilor CZU şi atribuirea de descriptori în înregistrări bibliografice provenite prin conversie din CDS/ISIS şi din Vubis Standard pentru îmbunătăţirea calităţii catalogului şi a regăsirii informaţiei ; alcătuirea fişierelor de autoritate pentru nume de persoane, instituţii, subiecte şi titluri ; dezambiguizarea autorilor cu nume omonime prin completarea datelor de viaţă (dacă sunt cunoscute) sau prin atribuirea de calificative.

Alte departamente

  • Serviciul Acces, Imprumut si Sali de Lecturai a fost creat ca urmare a fuziunii Bibliotecii Pedagogice Naţionale „I.C. Petrescu” cu Biblioteca Centrală Universitară „Carol I“  Bucureşti, în baza OUG 117 din 30 decembrie 2013.

  • Serviciul Evidenţa şi Organizarea Colecţiilor are ca obiective principale, pe de o parte, reflectarea în registre şi conservarea datelor cantitative şi valorice – globale şi individuale –  referitoare la mărimea, componenţa şi dinamica fondului de documente

  • Serviciul Catalogare. Indexare are ca principal obiectiv alcătuirea unei baze de date bibliografice unitare, în vederea înlesnirii accesului liber şi a schimbului internaţional de informaţie şi cunoaştere, prin ...

Aveți nevoie de mai multe informații?