115 ani de la nașterea lui Mircea Eliade
22/03/2022 @ 10:00 am - 12:30 pm
Conferința „Eliade și India”
Primul proiect al parteneriatului dintre Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” și Ambasada Indiei
Marți, 22 martie 2022, la ora 10.00, va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” conferința „Eliade și India”, organizată cu ocazia aniversării a 115 ani de la nașterea lui Mircea Eliade. Ședința va fi deschisă de organizatorii evenimentului: conf. univ. dr. Mireille Rădoi, directorul general BCU „Carol I”, ES Rahul Shrivastava, ambasadorul Indiei la București, Olivia Toderean, directorul general al Departamentului de Afaceri Globale din cadrul Ministerului de Afaceri Externe și Bogdan Tătaru-Cazaban, directorul interimar al Institutului de Istorie a Religiilor. Conferențiarii dr. Eugen Ciurtin, respectiv prof. univ. dr. Sorin Alexandrescu, vor prezenta aspecte legate de moștenirea Eliade din perspectivă interdisciplinară, respectând înalte exigențe academice, urmând ca la finalul expunerilor să răspundă la întrebările publicului.
Cu această ocazie, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” va organiza în holul aulei o expoziție cu manuscrisele lui Mircea Eliade aflate în colecțiile sale: „Nuntă în cer”, „Vedanta Philosophie”, „Maitreyi” și „Romanul Adolescentului miop”.
Conferința „Eliade și India” este primul eveniment cultural care oglindește parteneriatul dintre Biblioteca Centrală Universitară, Ambasada Indiei și Ministerul Afacerilor Externe, inițiat pe 8 februarie anul curent, de reprezentanții instituțiilor la BCU. Elementele de interes comun vizate de această colaborare interinstituțională implică promovarea națională a unor personalități românești sau care au trăit pe teritoriul României și au avut contribuții semnificative în studiul indianisticii. Biblioteca Centrală Universitară este cea care inaugurează această serie de evenimente prin conferința dedicată lui Mircea Eliade, îndemnând și alte instituții de cultură de pe cuprinsul țării să se alăture proiectului.
„Cred că Biblioteca Centrală Universitară a fost pentru Mircea Eliade o a doua casă; am păstrat în colecția noastră nenumărate nestemate bibliofile, unele scrise chiar de mâna lui, așadar se cuvenea să începem parteneriatul nostru cu Ambasada Indiei prin acest omagiu adus celui care a revoluționat percepția publică asupra Istoriei Religiilor, făcând sacrificii în scopul cercetărilor sale. Suntem bucuroși să deschidem acest maraton cultural româno-indian și lansăm invitația instituțiilor culturale românești de pretutindeni de a ni se alătura în acest demers de cunoaștere și cercetare a valorilor culturale comune dintre România și India.”, a declarat Mireille Rădoi.
Marți, 22 martie 2022, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, a organizat conferința „Eliade și India” împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada Indiei și Institutul de Istorie a Religiilor.
În deschiderea evenimentului, conf. univ. dr. Mireille Rădoi, a realizat o prezentare a manuscriselor lui Mircea Eliade și a istoricului acestora. Domnia sa a menționat participarea BCU la licitația „Magia Cuvântului – Eliade, Cioran, Blaga și Goga” din dorința de a spori patrimoniul bibliofil al instituției cu artefacte culturale care au aparținut personalităților aflate în strânsă legătură cu istoria BCU. În încheierea alocuțiunii, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” a vorbit despre demersurile întreprinse de BCU privind digitizarea colecțiilor sale pentru facilitarea accesului la documente, inclusiv la cele din fondul Eliade.
ES Rahul Shrivastava, ambasadorul Indiei la București a realizat un portret al lui Mircea Eliade, istoricul polivalent care a concretizat prin cercetările sale o punte între statul român și cel indian.
Viorel Stănilă, ministrul plenipotențiar a citit fragmente din memoriile lui Mircea Eliade despre primele simpozioane ținute în Aula Fundației Universitare „Carol I”, care devenise neîncăpătoare pentru publicul dornic de a-i asculta pe membrii grupului Criterion.
Olivia Toderean, directorul general al Departamentului de Afaceri Globale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, făcând trimitere și la experiența diplomatică a lui Mircea Eliade, a încadrat conferința în contextul mondial actual, amintind că intervenția promptă a României în ajutorarea refugiaților indieni din Ucraina a contribuit la îmbunătățirea legăturilor interstatale româno-indiene.
Bogdan Tătaru-Cazaban, directorul interimar al Institutului de Istorie a Religiilor a mulțumit organizatorilor și l-a prezentat pe dr. Eugen Ciurtin care a preluat partea de specialitate a conferinței răspunzând întrebărilor publicului la finalul expunerii sale.
„Mă bucur să vă întâmpin în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, cu un prilej cu totul special care pe noi ne bucură și ne onorează. Conferința „Eliade și India” organizată astăzi, la 115 ani de la nașterea lui Mircea Eliade, în colaborare cu partenerii noștri alături de care am reușit să coagulăm un program ales, dedicat celui care tot în această sală, împreună cu intelectuali ai vremii fascina publicul tot mai numeros venit să îl asculte. În această zi de sărbătoare reflectăm cu admirație la moștenirea rămasă de la Eliade”, a declarat Mireille Rădoi.
În holul Aulei, Biblioteca Centrală Universitară a organizat o expoziție cu manuscrise și ediții bibliofile ale operelor lui Eliade, în colaborare cu Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române.
Conferința a fost transmisă în direct, pe pagina de Facebook Biblioteca Centrala Universitara „Carol I”.